لغات تاسوعا و عاشورا به چه معناست ؟
https://lamtakam.com/qanda/8657/لغات-تاسوعا-و-عاشورا-به-چه-معناست-؟ 1سلام
چرا به عاشورا و تاسوعا این نام ها را داده اند؟
وجه تسمیه ی آن چیست؟
سلام
چرا به عاشورا و تاسوعا این نام ها را داده اند؟
وجه تسمیه ی آن چیست؟
اکثر قریب بهاتفاق اهللغت اینتصوّر را داشتهاندکه چون عشر و عاشر از یک ریشهاند... و واقعه کربلا هم،در دهمماهمحرم اتفاق افتاده است،پس عاشورا یعنی دهم محرم؛ وبر همین قیاس تاسوعا رانیز کهبا تسع و تاسع شباهتظاهری دارند روز نهم ماه محرم گفتهاند.
اما این معنا اشتباه است:
آیا واژه ی عاشورا... برای دهم ماه های دیگر نیز به کارمی رود؟ مثلاً آیا شنیده شده است که کسی به دهم ماه رجب هم عاشورا گفته باشد؟ یا این مفهوم مختص دهم ماه محرم است؟
آیا اگر امامحسین(ع)، مثلاً در یازدهم محرم شهید می شد... آنگاه تاسوعا با عاشورا عوض میشد؟ و عاشورا واژه دیگری داشت؟
«عاشورا»... روز معاشرت با امام(ع) است؛ عِشر و عشرت،به معنای معاشرت ومصاحبت است و مُعاشر ، به معنی مصاحب و ... عَشیر، یعنی همدم و رفیق؛
العاشور از ریشه عشر، بهکسی گفته میشودکه معاشرت،خصلت اوباشد.
العاشوراء جایی که : میل به معاشرت و رفاقت و مصاحبت نمایان میشود و افراد میل معاشرت خود را، با کسی که مورد نظر است عرضه میکنند؛ و عاشورا مبالغه است از میل به معاشرت؛ یعنی روزی که میل معاشرت و رفاقت با امام(ع) به شدت بالا میرود.
«تاسوعا»... روزی برای وسعت ظرفیت؛ اِتسع، یعنی وسعت پیدا کرد؛ گشاد شد و فراخ گردید. اتساع یعنی گسترده شدن و گشاد شدن؛ بالا رفتن ظرفیت. التاسوع یعنی: چیزیکه فراخیوگستردگی وظرفیتش زیاد باشد؛ و بالاخره التاسوعا یعنی جایی که: بتوان ظرفیت را بالا برد و فراخی ایجاد کرد؛ و تاسوعا این معنی را پیدا میکند: روزی که ظرفیت بالا میرود و در سینهها فراخی ایجاد میشود و به جای تنگی، وسعت مییابد.
این دو نام از ابداعات امام سجاد (ع) است؛ واین معنا از عاشورا وتاسوعا خیلیعاشقانه است.
✅️کتاب «سفری از عاشورا تا اربعین» “عبدالله مستحسن” http://eitaa.com/pishvaarabimaaref